News Business Chinees Miljonair Veroordeeld voor Witwassen van Bordeauxse Wijngaarden
0
Château

Published :

Chinees Miljonair Veroordeeld voor Witwassen van Bordeauxse Wijngaarden

Het tribunaal van Parijs heeft Naijie Qu, oprichter van het Haichang-conglomeraat en eigenaar van wijngaarden in Bordeaux, veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van één miljoen euro. De aanklachten betroffen "witwassen van verduisterde overheidsfondsen" en "misbruik van bedrijfsmiddelen". Het tribunaal heeft ook besloten om negen kastelen en verschillende vorderingen van hem in beslag te nemen, met een totale geschatte waarde van 35,5 miljoen euro. Dit is de derde zwaarste straf in een zaak van "onrechtmatig verkregen goederen", na de veroordelingen van Teodorin Obiang, de zoon van de president van Guinee, en Rifaat el-Assad, de oom van de Syrische president.

Chinese Invloed in Bordeaux

Naijie Qu was een prominente vertegenwoordiger van de golf van Chinese fortuinen die vanaf het einde van de jaren 2000 Bordeaux overspoelden, samen met Jack Ma, de oprichter van Alibaba. De 63-jarige zakenman, afkomstig uit de provincie Liaoning, bezit samen met zijn familie het Haichang-conglomeraat, gevestigd in Dalian. Dit uitgebreide particuliere conglomeraat is actief in diverse sectoren, waaronder maritiem transport, pretparken, horeca en olie.

In 2010 verwierf Naijie Qu zijn eerste eigendom in Frankrijk, het Château Chenu-Lafitte, dat later werd omgedoopt tot Chenu-Lamont. Tegelijkertijd werkte hij samen met de Kamer van Koophandel en Industrie van Bordeaux. Er werden reizen naar China georganiseerd en vier contracten werden getekend tussen de Kamer van Koophandel en Haichang, met name voor de organisatie van een wijnfestival in 2012 en 2013. In vier jaar tijd verwierf Naijie Qu uiteindelijk 27 kastelen voor 66 miljoen euro, waaronder historische eigendommen zoals Jonqueyres en Sogeant, die nu in beslag zijn genomen.

 • Reactions

  0
  0
  0
  0
  0
  0

  Your email address will not be published. Required fields are marked *