News Sci/Tech Tado X-serie: Slimme Thermostaat X en Radiatorknop X
0
tado° Slimme Radiatorknop

Published :

Tado X-serie: Slimme Thermostaat X en Radiatorknop X

Door Olaf Weijers

Redacteur

15 mei 2024

Introductie

Wie ooit op zoek is geweest naar een slimme thermostaat met smarthomemogelijkheden, heeft waarschijnlijk de thermostaat van Tado al eens gezien. Het bedrijf, opgericht in 2011, biedt niet alleen bediening voor airconditioning, maar ook een thermostaat die uitgebreid kan worden met gemotoriseerde radiatorkranen met temperatuursensoren. Hierdoor wordt het mogelijk om ruimtes individueel te verwarmen. De V3 -thermostaat was lange tijd de koploper in de productlijn, maar na ongeveer zes jaar is het tijd voor vernieuwing: de Tado X-serie.

De Tado X-serie

De Tado X-serie omvat verschillende slimme apparaten:

 • Slimme Thermostaat X
 • Slimme Radiatorknop X
 • Draadloze Temperatuursensor X
 • Bridge X
 • Warmtepomp Optimizer X

Deze nieuwe productlijn ondersteunt Matter en de apparaten zijn voorzien van een Thread-radio. De Bridge X en Warmtepomp Optimizer X fungeren ook als Thread-borderrouters. Hoewel de thermostaat er aan de buitenkant hetzelfde uitziet, hebben de radiatorkranen een opvallend display gekregen.

Belangrijkste toevoeging: Matter

De Tado X-serie introduceert Matter, waarmee de thermostaat en accessoires gekoppeld kunnen worden aan een breed scala aan smarthomeplatforms. Hoewel de bediening via Matter nog niet foutloos is op dit moment (soms start de verwarming niet), kun je via de Tado-app zonder problemen de verwarming regelen. Een optionele zonemogelijkheid stelt je in staat om ruimtes gericht te verwarmen, wat energiebesparing oplevert. Houd er wel rekening mee dat hiervoor een abonnement vereist is.

Abonnementsmodel

Het abonnement biedt toegang tot energiestatistieken, monitoring van je verwarmingsinstallatie, automatisch uitschakelen van de verwarming bij een open raam of deur, en uitschakelen bij afwezigheid. Het is jammer dat deze basisfunctionaliteiten in het abonnement zitten, aangezien je ze eigenlijk zou verwachten bij een slimme thermostaat.

Conclusie

De Tado X-serie biedt handige functies om energie te besparen, maar het abonnementsmodel kan een struikelblok zijn. Met Matter-ondersteuning en zonebediening via de radiatorknoppen is het een interessante keuze voor wie zijn verwarming slim wil aansturen.

 • Reactions

  0
  0
  0
  0
  0
  0

  Your email address will not be published. Required fields are marked *