News Sci/Tech Het Mysterie van Black Beauty: Oudste Marsmeteoriet onthult geheimen van het zonnestelsel
0
Astronomie

Published :

Het Mysterie van Black Beauty: Oudste Marsmeteoriet onthult geheimen van het zonnestelsel

De mysterieuze Marsmeteoriet "Black Beauty" heeft eindelijk zijn geheimen prijsgegeven. Deze rotsachtige reiziger, die slechts 320 gram weegt, heeft miljoenen jaren door de ruimte gezworven voordat hij op aarde neerstortte. Nu, 11 jaar na zijn ontdekking, heeft een Franse onderzoeker onthuld waar deze bijzondere meteoriet vandaan komt.

De oudste Marsmeteoriet

Black Beauty, officieel bekend als Northwest Africa 7034, is de oudste Marsmeteoriet die tot nu toe is gevonden. Hij dateert van maar liefst 4,4 miljard jaar geleden, veel ouder dan enige andere aardse rots. De ontdekking van deze steen in Marokko in 2011 biedt niet alleen inzicht in de geschiedenis van Mars, maar ook in die van alle aardse planeten in ons zonnestelsel.

Op zoek naar de oorsprong

Wetenschappers hebben jarenlang geprobeerd de oorsprong van Black Beauty te achterhalen. De meteoriet kan door een asteroïde uit de Martiaanse korst zijn geslingerd en miljoenen jaren door de ruimte hebben gedreven voordat hij op aarde landde. Na een grondige analyse van de geofysische en geochemische eigenschappen van Black Beauty, heeft het team van de Franse professor Anthony Lagain (werkzaam aan de Universiteit Curtin in Australië) eindelijk het oorspronkelijke inslagkrater geïdentificeerd. Deze krater, genaamd Karratha, bevindt zich in het zuidelijk halfrond van de rode planeet.

Hoewel het mysterie nu begint te ontrafelen, zal het nog vele jaren duren voordat een sonde meer antwoorden kan geven over de oorsprong van Mars en ons zonnestelsel.

Meer lezen:

 • Reactions

  0
  0
  0
  0
  0
  0

  Your email address will not be published. Required fields are marked *