News Top Stories Polis Siasat Pusat Agama Mencurigakan di Nilai
0
Mantin

Published :

Polis Siasat Pusat Agama Mencurigakan di Nilai

Oleh Nur Sharieza Ismail

29 April 2024, 7:08 petang

Gambar hiasan

SEREMBAN – Polis sedang menjalankan siasatan terperinci susulan aduan bahawa terdapatnya aktiviti mencurigakan di sebuah pusat keagamaan dan kerohanian di Nilai di sini. Ketua Polis Negeri Sembilan, Datuk Ahmad Dzaffir Mohd. Yussof berkata, laporan mengenai kes itu diterima Jumaat lalu.

Keadaan Kes

Sebelum ini, beredar di media sosial mengenai aduan berkaitan sebuah pusat keagamaan dan kerohanian di Mantin, Nilai yang didakwa bertentangan dan mampu menggugat kedaulatan negara.

Penyiasatan Berterusan

Polis menasihatkan orang awam agar tidak membuat sebarang spekulasi yang boleh mengganggu siasatan. Kes ini disiasat mengikut Seksyen 504 Kanun Keseksaan iaitu dengan sengaja mengaibkan dengan niat hendak membangkitkan pecah keamanan dan di bawah Seksyen 506 Kanun Keseksaan iaitu mendatangkan ugutan jenayah.

Walaupun terdapat tularan di media sosial, Polis Negeri Sembilan tetap berusaha memastikan kebenaran dan ketenteraman di kawasan tersebut.

Peringatan Kepada Orang Awam

Orang awam diminta untuk memberikan kerjasama sepenuhnya dalam penyiasatan ini dan tidak menyebarkan maklumat yang belum disahkan. Polis akan terus mengambil tindakan sewajarnya bagi menjamin keselamatan dan keamanan negara.

KOSMO! ONLINE

 • Reactions

  0
  0
  0
  0
  0
  0

  Your email address will not be published. Required fields are marked *