News Business Macron: Van Duif tot Havik in de Kwestie van Rusland en Oekraïne
0
Europese Centrale Bank

Published :

Macron: Van Duif tot Havik in de Kwestie van Rusland en Oekraïne

Door Hugh Schofield, BBC Nieuws, Parijs

Emmanuel Macron (rechts) benadrukt nu dat de veiligheid van Oekraïne de veiligheid van Europa is.

De Omslag

Wat heeft Emmanuel Macron ertoe gebracht om van vredesduif te veranderen in oorlogszuchtige havik in de kwestie van Rusland en Oekraïne? Deze vraag wordt ruw gesteld in de kanselarijen over heel Europa, terwijl de Franse president zich steeds meer profileert als het continent's voornaamste tegenstander van Vladimir Poetin.

Sommige landen - de Baltische staten, Polen - verwelkomen de schijnbare bekering van president Macron tot hun "realistische" inschatting van de Moskou-dreiging. Anderen - met name het Duitsland van kanselier Olaf Scholz - zijn verbijsterd over deze nieuwe "gung-ho" Franse geest. Allen zijn verward en onzeker.

De Nieuwe Macron Doctrine

Is de nieuwe Macron-lijn oprecht? Is zijn recente weigering om het sturen van troepen naar Oekraïne uit te sluiten slechts een van zijn verrassingen - een bewijs van zijn onverzadigbare behoefte om diplomatiek op te vallen? En hoeveel van zijn nieuwe standpunt is puur politiek? De Europese verkiezingen naderen, en de rechtse Marine Le Pen en Jordan Bardella lijken de Macron-aanhangers te zullen overtreffen.

Volgens de nieuwe Macron-doctrine bevindt Europa zich in een nieuwe wereld. Met Oekraïne dat steeds meer belegerd lijkt en de Verenigde Staten niet langer betrouwbaar als bondgenoot, moeten we ons voorbereiden op een mentale sprong uit de gezellige zekerheden van het stervende tijdperk en in de harde realiteit van het nieuwe tijdperk. In bewust Churchilliaanse bewoordingen gelooft hij dat Europa, om de vrede te bewaren, klaar moet zijn voor oorlog.

Frankrijk heeft al wapens gestuurd en Oekraïense troepen getraind, maar Macron benadrukt dat er meer moet gebeuren[^1^][1].

 • Reactions

  0
  0
  0
  0
  0
  0

  Your email address will not be published. Required fields are marked *