News Health/Medical WHO slaat alarm over vogelgriep: Risico op nieuwe pandemie blijft klein
0
Influenzavirus A subtype H5N1

Published :

WHO slaat alarm over vogelgriep: Risico op nieuwe pandemie blijft klein

Virologen en zoölogen maken zich grote zorgen over de recente uitbraak van vogelgriep in Amerika. Zowel koeien als een mens zijn besmet geraakt. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt dat het virus steeds beter in staat zal zijn om mensen te besmetten. Hoewel de kans op een pandemie nog altijd klein is, is deze wel iets toegenomen na het nieuws uit Amerika.

De dreiging van vogelgriep

Experts pleiten voor extra voorzorgsmaatregelen, vooral omdat Nederland vol zit met koeien en geiten. Als het virus deze dieren bereikt, kan dit ernstige gevolgen hebben. Het is van groot belang om te begrijpen hoe het virus zich tussen koeien verspreidt.

Zoönose: Een wachtende dreiging

Na de coronapandemie is het wachten op de volgende zoönose, een infectieziekte die van dier op mens overspringt. WHO-onderzoeker Jeremy Farrar benadrukt dat de grote zorg is dat het virus evolueert en uiteindelijk van mens op mens kan overgaan. Viroloog Thijs Kuiken van het Erasmus MC verwacht echter niet dat de volgende pandemie voor de deur staat. Het feit dat het virus nu is overgesprongen naar een diersoort die wereldwijd veel voorkomt en nauw contact heeft met mensen, vergroot weliswaar het risico.

De geschiedenis van vogelgriep

Vogelgriep ontstond in de jaren 90 op een ganzenbedrijf in China en verspreidde zich via wilde vogels naar het Midden-Oosten, Afrika en Europa. In 2021 versnelde de verspreiding. In Nederland zijn bijna 7 miljoen pluimveedieren geruimd. Wereldwijd zijn ook wilde dieren slachtoffer geworden, zoals vossen in Frankrijk en pinguïns op Antarctica. Recentelijk zijn melkkoeien in Amerika besmet geraakt. Hoewel hun melk veilig is na pasteurisatie, is het risico op menselijke besmetting nog niet vastgesteld.

Conclusie

Hoewel de kans op een nieuwe pandemie door vogelgriep klein blijft, is waakzaamheid geboden. Het virus blijft een potentieel gevaar voor de volksgezondheid.

 • Reactions

  0
  0
  0
  0
  0
  0

  Your email address will not be published. Required fields are marked *