News Entertainment Chua Lam: Kritikus Makanan Terkenal yang Menghabiskan RM87,000 Sebulan untuk Penjagaan
0
Pengkritik makanan

Published :

Chua Lam: Kritikus Makanan Terkenal yang Menghabiskan RM87,000 Sebulan untuk Penjagaan

Oleh Ilsa Chan, 21 April 2024, 12:15

Chua Lam, kritikus makanan kelahiran Singapura yang kini berpangkalan di Hong Kong, telah menimbulkan kebimbangan mengenai kesihatannya setelah beliau muncul lemah dan rapuh ketika menghadiri pameran kaligrafi di Malaysia. Pada usia 82 tahun, beliau baru sahaja pulih daripada pembedahan selepas mengalami patah tulang pelvik dan memerlukan kerusi roda untuk bergerak.

Perubahan dalam Pandangan Hidup

Chua Lam mula merenung tentang hidup semasa menguruskan barang-barang milik isterinya yang telah meninggal dunia. Beliau memutuskan untuk memberikan harta berharga seperti buku, kaligrafi, dan koleksi antiknya. Rumah lamanya di Hong Kong juga telah mengalami renovasi, walaupun beliau belum memutuskan sama ada ingin kembali tinggal di sana atau menjualnya.

Penjagaan Sepanjang Masa

Saat ini, Chua Lam tinggal di sebuah apartmen perkhidmatan di Tsim Sha Tsui yang menawarkan pemandangan indah ke Teluk Victoria. Beliau mempunyai kumpulan entourage yang terdiri daripada pembantu rumah dan jururawat untuk menjaga beliau sepanjang masa. "Saya mempunyai seorang setiausaha, pembantu saya, seorang jururawat yang datang pada waktu pagi, dan dua pembantu Indonesia... Pada waktu malam, saya mempunyai dua jururawat lagi... serta seorang pemandu, kesemuanya lapan orang," kata Chua Lam. "Seseorang datang memberi saya urutan setiap malam, dan pada waktu pagi, ada seorang fisioterapis yang mengajar saya senaman, dia seorang gadis yang cantik."

Segala bantuan yang disewa ini tidak datang dengan harga murah, menghabiskan sekitar HK$500,000 (RM87,000) sebulan.

Rancangan Pemakaman

Keluarga Chua Lam telah membeli tempat kolumbarium untuknya di Singapura, walaupun beliau lebih suka tempat peristirahatan terakhirnya berada di Hong Kong. Chua Lam, yang mempunyai perasaan khusus terhadap Teluk Victoria, sebelum ini mengungkapkan bahawa beliau ingin abunya disebar di laut selepas kematiannya, supaya beliau sentiasa berada di teluk itu. Namun, ini tidak mungkin kerana dianggap sebagai "memercik sampah ke laut" yang adalah haram.

Menikmati Hidup Purnaan

Foto: Chua Lam/Facebook, Sinchew

 • Reactions

  0
  0
  0
  0
  0
  0

  Your email address will not be published. Required fields are marked *