News Sports Malick Diouf Impikan Bermain di PBA
0
Filipina

Published :

Malick Diouf Impikan Bermain di PBA

Malick Diouf, mantan pemain bola basket berjaya UAAP yang membantu Universiti Filipina mencapai tiga penampilan akhir dan satu kejuaraan, tidak menutup pintu untuk memperkuat kelab di tempat yang telah menjadi rumahnya selama bertahun-tahun.

"Setiap orang yang bermain di sini (di Filipina) semasa kuliah berharap untuk menjadi profesional di sini. Setelah tamat pengajian, kebanyakan orang memandang ke [Persatuan Bola Basket Filipina, atau PBA]," kata Diouf kepada Inquirer baru-baru ini.

Masalahnya? Diouf berukuran 6 kaki 11 inci dan had maksimum PBA untuk pemain import adalah 6 kaki 10 inci.

Batas ketinggian itu juga yang menghalang Dwight Howard, bekas NBA All-Star, daripada bergabung dengan kelab PBA, dan pemain besar ini telah menyatakan di platform media sosialnya bahawa dia berharap liga mengkaji semula peraturannya.

"Banyak dari kami telah berada di Filipina begitu lama. Kami belajar di sini, jadi mengapa kita tidak diberi peluang untuk bermain di Filipina?" kata Diouf.

Untuk masa ini, fokusnya adalah untuk memanfaatkan pengalaman bersama Zamboanga Valientes dalam Kejohanan Asia di China. Diouf mencatat 13 mata dan 17 rebound untuk kecekapan 19 untuk memimpin kelab dalam kemenangan 82-75 mereka ke atas tuan rumah Ningbo Bulls di Guangdong, China, pada malam Jumaat.

Jika Valientes berharap untuk berjaya dalam kejohanan ini, salah satu pasukan yang perlu mereka atasi adalah Taiwan Mustangs yang dipimpin oleh Alex Cabagnot, yang Zamboanga akan berdepan pada masa ini.

Selepas pengalaman bersama Zamboanga, Diouf akan mencari peluang di negara-negara lain sambil terus mengikuti perkembangan PBA, dengan impian untuk bermain di sana suatu hari nanti.

 • Reactions

  0
  0
  0
  0
  0
  0

  Your email address will not be published. Required fields are marked *