News Default Atletik: Pesakit Kanser Payudara Berlari London Marathon Tanpa Baju untuk Menghapuskan Stigma Mastektomi
0
Maraton

Published :

Atletik: Pesakit Kanser Payudara Berlari London Marathon Tanpa Baju untuk Menghapuskan Stigma Mastektomi

Oleh Pemberita Sukan

18 April 2024

Louise Butcher berharap bahawa apabila beliau menjadi wanita pertama yang berlari dalam London Marathon tanpa baju pada hari Ahad, ribuan penyokong yang berdiri di sepanjang laluan akan melihat imej kekuatan yang mengagumkan. Wanita berusia 50 tahun ini telah menjalani pembedahan mastektomi ganda pada tahun 2022 sebagai pesakit kanser payudara, dan beliau berlari tanpa baju untuk membantu menghapuskan stigma seputar penyakit ini.

Perjuangan Melawan Stigma

"Saya berfikir, bagaimana kita boleh menjadikannya normal, bagaimana kita boleh mengurangkan stigma seputar mastektomi dan ketiadaan payudara?" kata Butcher dalam temubual dengan Reuters. "Dan tidak ada cara yang lebih baik selain melakukannya semasa maraton, kerana anda melihat seseorang dalam kehidupan sebenar, melakukan sesuatu yang kuat dan hebat, berlari maraton, meneruskan hidup mereka tanpa payudara, selepas menghadapi kanser - mesej-mesej seperti ini yang biasanya tidak kita lihat."

Kelebihan Fizikal dan Mental

Butcher juga percaya bahawa terdapat manfaat fizikal yang besar. "Melalui perjuangan kanser, senaman adalah luar biasa untuk pelbagai sebab. Saya percaya bahawa saya sembuh lebih baik secara fizikal kerana saya berlari selepas mastektomi," kata Butcher. Beliau mula berjalan dengan laju seminggu selepas pembedahan dan berlari semula dua minggu kemudian. "Ini juga membantu kesihatan mental saya. Terdapat banyak alasan untuk terus berlari pada masa itu."

Respons dan Kesedaran

Butcher berkata bahawa respons terhadap tindakannya adalah sekitar 80% positif dan walaupun 20% yang negatif, ia penting kerana ia mencipta dialog. Dengan dua orang anak berusia tujuh dan 13 tahun, Butcher berharap dapat meningkatkan kesedaran tentang kanser payudara lobular, yang merupakan jenis kedua yang paling biasa tetapi sering tidak dikesan dalam mamogram awal.

 • Reactions

  0
  0
  0
  0
  0
  0

  Your email address will not be published. Required fields are marked *