News Top Stories Gunung Inas: Kawasan Pembalakan Sah Menurut Ejen Hartanah
0
Kedah

Published :

Gunung Inas: Kawasan Pembalakan Sah Menurut Ejen Hartanah

Oleh Noorazura Abdul Rahman

Alor Setar: Seorang ejen hartanah telah mengemukakan dakwaan menarik mengenai kawasan pembalakan di Gunung Inas, Baling. Berdasarkan maklumat yang tersebar melalui Facebook, ejen ini memastikan bahawa iklan menjual balak dan kawasan seluas 404 hektar di Gunung Inas adalah sah.

Lokasi dan Kelulusan

Ejen yang enggan mendedahkan namanya menyatakan bahawa lokasi ini terletak di kompartmen 21, yang telah diperuntukkan sebagai kawasan pembalakan. Menurutnya, kawasan ini telah mendapat kelulusan untuk membalak berdasarkan kuota 2022 yang diperuntukkan kepada Perbadanan Menteri Besar (MBI).

Kontrak dan Tawaran

Menurut ejen ini, konsesi pembalakan telah diberikan kepada sebuah syarikat. Namun, tawaran surat daripada MBI yang bertarikh 7 Mei tahun lalu telah luput kerana syarikat tersebut gagal membayar premium sebanyak RM1.92 juta dalam tempoh 14 hari daripada surat itu dikeluarkan. Walaupun tawaran ini masih sah, ejen mengundang syarikat yang berminat dengan rekod kewangan kukuh untuk perbincangan lanjut.

Amaran kepada Orang Awam

Pengarah Jabatan Perhutanan Negeri Kedah (JPNK), Muhamad Abdullah, menasihatkan orang ramai agar tidak mudah percaya dengan iklan jualan kawasan pembalakan dan balak yang tersebar melalui media sosial. Beliau berpendapat bahawa iklan seumpama itu mungkin merupakan cubaan menipu.

Disiarkan pada: 28 Mac 2024

 • Reactions

  0
  0
  0
  0
  0
  0

  Your email address will not be published. Required fields are marked *