News Top Stories South Sudan Menghadapi Ancaman Setelah Eksport Minyak Terhenti Akibat Perang Sivil Sudan
0
Petroleum

Published :

South Sudan Menghadapi Ancaman Setelah Eksport Minyak Terhenti Akibat Perang Sivil Sudan

Oleh Mat Nashed

26 Mac 2024

Keadaan keganasan dan ketidakstabilan di South Sudan berpotensi bertambah buruk selepas salah satu paip minyak utamanya ke pasaran antarabangsa, yang melalui negara jiran Sudan, mengalami kerosakan bulan lalu. Insiden ini berlaku pada awal Februari di negeri White Nile, Sudan, dan menyebabkan Syarikat Minyak Dar Petroleum menghentikan pemuatan minyak.

Krisis Ekonomi dan Kegagalan Paip Minyak

Paip minyak ini menyumbang dua pertiga atau tiga perempat daripada pendapatan minyak. Jika South Sudan tidak dapat memulihkan paip ini, ia akan memberi tekanan besar pada bajet negara. Secara keseluruhannya, minyak bertanggungjawab terhadap kira-kira 90 peratus pendapatan negara, menurut laporan Bank Dunia 2022. Namun, sebahagian besar hasil minyak tidak digunakan untuk bajet negara, dengan kira-kira 60 peratus daripadanya disalurkan oleh syarikat minyak sebagai bahagian mereka, dan baki yang lain dibayar kepada Sudan sebagai sebahagian daripada penyelesaian yang dicapai semasa kemerdekaan, menyelesaikan hutang lama, atau untuk "projek-projek khas" yang dikawal oleh pejabat Presiden Salva Kiir, yang dituduh melakukan rasuah dan mengalihkan dana ini.

Akibat Terhadap Ekonomi Tempatan

Perkara ini boleh menyebabkan ketidakstabilan mata wang tempatan dan meningkatkan kemiskinan, keganasan, dan ketidakstabilan. Walaupun kesan terhadap rakyat South Sudan mungkin tidak dirasai secara langsung pada mulanya, situasi ini akan memperburuk keadaan yang sudah teruk akibat inflasi yang meningkat dan kegagalan kerajaan membayar kakitangan awam selama enam bulan terakhir.

 • Reactions

  0
  0
  0
  0
  0
  0

  Your email address will not be published. Required fields are marked *