News Health/Medical Mazelen en Kinkhoest: Terug van Weggeweest
0

Published :

Mazelen en Kinkhoest: Terug van Weggeweest

Door Huisarts Erik van Dam

Brummen, 22 maart 2024

De Onverwachte Terugkeer

Wat ooit als ziekten van vroeger werd beschouwd, is nu weer een actuele dreiging. Mazelen en kinkhoest zijn terug van weggeweest, en de gevolgen zijn verre van triviaal.

Mazelen: Meer dan een Kinderziekte

Mazelen, een uiterst besmettelijke virusinfectie, verspreidt zich via hoestdruppeltjes. De karakteristieke rode vlekjes verschijnen pas na enkele dagen. Maar de impact kan ernstig zijn: van hersenontsteking tot een ernstige longontsteking. Ongevaccineerde personen lopen zelfs het risico om eraan te overlijden.

Kinkhoest: Vooral Gevaarlijk voor Baby's

Kinkhoest begint onschuldig als een neusverkoudheid, maar na één tot twee weken volgen heftige hoestbuien. Vooral baby's zijn kwetsbaar. Ze raken uitgeput door het hoesten, drinken niet meer en krijgen te weinig zuurstof. Kinkhoest kan zelfs leiden tot verstikking. De recente gevallen treffen vooral ongevaccineerde kinderen.

Vaccinatie: Onze Verdediging

De groeiende vaccinatieweigering verkleint de groepsimmuniteit. Kinderartsen waarschuwen: het is niet langer een kwestie van óf, maar wannéér er een grote mazelenuitbraak komt in Nederland. Vaccinatie blijft cruciaal. Het mazelenvaccin is uiterst effectief en kinkhoestvaccinatie blijft zinvol.

Laat je informeren en beschermen. Mazelen en kinkhoest zijn geen vergeten ziektes meer, maar een actuele realiteit.

 • Reactions

  0
  0
  0
  0
  0
  0

  Your email address will not be published. Required fields are marked *