News Business Eerste Noorse Offshore Windveiling Gaat Woensdag Verder
0
Offshore

Published :

Eerste Noorse Offshore Windveiling Gaat Woensdag Verder

Op 19 maart 2024 om 18:47 uur vervolgt de eerste Noorse offshore windveiling haar spannende traject. Het Noorse ministerie van Energie kondigde aan dat de veiling doorgaat na een tijdelijke onderbreking. Wat houdt deze veiling in en wie zijn de betrokken partijen?

De Veiling

Deze historische veiling draait om het recht om een commercieel offshore windmolenpark in de Noordzee te bouwen. De locatie bevindt zich ongeveer 200 kilometer van de Noorse kust, dicht bij de zeegrens met Denemarken.

Deelnemende Partijen

Vijf groepen hebben zich in februari gekwalificeerd voor de veiling:

 • Equinor en RWE: Een samenwerking tussen het Noorse Equinor en het Duitse RWE.
 • Statkraft, Aker Offshore Wind en BP: Een consortium van Noorse en Britse bedrijven.
 • Ventyr: Een alliantie bestaande uit Parkwind (grotendeels eigendom van het Japanse Jera) en Ingka Group (eigenaar van de meeste IKEA-winkels).
 • Shell, Lyse en Eviny: Een combinatie van Shell en lokale Noorse bedrijven.

Overheidssteun en Kosten

De veiling maakt gebruik van een contract voor verschil (CfD) met een looptijd van 15 jaar. De prijs is genoteerd in Noorse kronen per kilowattuur (kWh) en is gemaximeerd op in totaal 23 miljard Noorse kronen (ongeveer $2,17 miljard). De offshore windindustrie kampt met kostenstijgingen door renteverhogingen en bevoorradingsproblemen.

Toekomstperspectief

Noorwegen streeft ernaar om tegen 2040 maar liefst 30 GW aan offshore windcapaciteit te installeren. Deze veiling is een belangrijke stap in die richting.

 • Reactions

  0
  0
  0
  0
  0
  0

  Your email address will not be published. Required fields are marked *