News Sci/Tech Veel Wetenschap op Docville: Documentaires over Verdwenen Eiland en Bedreigde Koraalriffen
0

Published :

Veel Wetenschap op Filmfestival Docville in Leuven

In Leuven is de 20e editie van het documentairefestival Docville gestart. Een week lang zijn er meer dan 1.250 documentaires te zien op het witte doek. Voor het tweede jaar op rij is er opnieuw veel aandacht voor wetenschap.

Verdwenen Eiland voor Belgische Kust

Wist je dat er voor de Belgische kust tot de middeleeuwen een schiereiland heeft gelegen met de naam Testerep? VUB-archeologe Soetkin Vervust deed er onderzoek naar en was een van de winnaars van de 'Science Pitch' op Docville vorig jaar. Wetenschappers kregen toen de unieke kans om hun onderzoek voor te stellen aan filmmakers. Een jury koos uiteindelijk twee projecten en reikte elke winnaar 40.000 euro uit om er een documentaire van te maken.

Regisseur Vincent Langouche verfilmde zo het onderzoek van Vervust over het verzonken schiereiland Testerep. Het resultaat gaat vanavond in première op Docville. Aan de hand van het verdwenen schiereiland gaat de documentaire na hoe wij als mensen de wereld bekijken en bestuderen.

Bedreigde Koraalriffen

'Coral City' is de tweede documentaire die het resultaat is van de 'Science Pitch' vorig jaar. Regisseursduo Charlotte De Cort en Camille Ghekiere vertellen het verhaal van PhD-studente Kushlani Dissanayake die samen met haar team op onderwaterexpeditie gaat om de bedreigde koraalriffen rond haar thuisland Sri Lanka te bestuderen. Geïnspireerd door haar eigen ervaring als moeder, zoekt Dissanayake als wetenschapster naar oplossingen om het voortbestaan van de kwetsbare koraalriffen te waarborgen. De documentaire is gebaseerd op het onderzoek van VUB-oceanoloog Mark Kochzius.

"Dit paradijs onder zee met duizenden kleurrijke vissen, koralen en reuzenmosselen wordt bedreigd door klimaatverandering, vervuiling en overbevissing," vertelt professor Kochzius. "Maar toch blijf ik optimistisch. We kunnen de koraalriffen nog redden."

ScienceVille: Een Volwaardig Onderdeel van Docville

De twee documentaires gaan vanavond in première op de openingsavond van ScienceVille, het aparte wetenschapsprogramma binnen Docville. "ScienceVille is een volwaardig onderdeel geworden van Docville," zegt festivaldirecteur en programmator Frank Moens van Docville. "We wisten dat er bij het publiek een grote interesse is voor wetenschap. Daarom hebben we er vorig jaar voor de eerste keer een apart onderdeel van gemaakt. Omdat het zo'n groot succes was, doen we dat dit jaar opnieuw."

 • Reactions

  0
  0
  0
  0
  0
  0

  Your email address will not be published. Required fields are marked *