News Sports Kejohanan Enam Negara 2024: Perebutan Gelaran, Jadual, Masa, dan Liputan BBC
0
Pasukan ragbi kebangsaan England

Published :

Kejohanan Enam Negara 2024: Perebutan Gelaran, Jadual, Masa, dan Liputan BBC

Perebutan gelaran Kejohanan Enam Negara 2024 akan menemui penentuannya pada 'Sabtu Super'. Selepas kejutan England mengalahkan Ireland, perlumbaan gelaran masih terbuka. Walaupun Ireland tidak dapat mencatatkan Grand Slam berturut-turut, mereka masih menjadi favorit untuk mempertahankan gelaran. Pasukan Andy Farrell akan menggondol kejuaraan jika mereka menang atau seri dengan Scotland dalam perlawanan pada pukul 16:45 GMT di Stadium Aviva, Dublin. Namun, jika Ireland tersilap langkah, England berada dalam kedudukan terbaik untuk mengambil peluang apabila mereka berdepan dengan Perancis di Lyon pada pukul 20:00 GMT. Mata bonus atau perbezaan mata mungkin menjadi penentu - Ireland mempunyai 80 tetapi England mempunyai -3. Secara kontroversi, Ireland masih boleh meraih gelaran walaupun mereka memenangi kurang perlawanan daripada England dalam kejohanan ini. Scotland dan Perancis masih mempunyai peluang matematik tetapi situasinya semakin rumit.

Keputusan Gelaran

Ireland akan mempertahankan gelaran jika mereka menang atau seri dengan Scotland di Dublin. Jika Ireland kalah tetapi mendapatkan mata bonus - dengan mencatatkan empat cubaan atau berakhir dalam tujuh mata dari Scotland - mereka kemungkinan besar akan menggondol gelaran berdasarkan perbezaan mata yang jauh lebih baik. Kekalahan Ireland tanpa mata bonus masih mencukupi jika England menang tanpa mata bonus. England akan dinobatkan sebagai juara jika mereka menang dengan mata bonus dan Ireland gagal mengumpul sebarang mata. Scotland perlu menang dengan mata bonus, menghalang Ireland daripada mendapatkan mata, dan membalikkan kelebihan perbezaan mata Ireland untuk mempunyai peluang. Kemudian, mereka perlu berharap Perancis mengalahkan England tanpa mata bonus atau dengan kemenangan mata bonus dengan margin yang lebih kecil.

Bagaimana Mata Bonus Diperoleh?

Mata bonus cubaan diberikan jika pasukan mencatatkan empat cubaan dalam satu perlawanan. Mata bonus kekalahan diberikan jika pasukan kalah dengan tujuh mata atau kurang.

 • Reactions

  0
  0
  0
  0
  0
  0

  Your email address will not be published. Required fields are marked *