News Business Waarschuwing: Illegale stoffen in libidoverhogende honing
0
Sildenafil

Published :

Waarschuwing: Illegale stoffen in libidoverhogende honing

Door onze nieuwsredactie

20 maart 2024 om 12:48

Consumenten moeten alert zijn op honingproducten die online worden verkocht als libidoverhogend. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft sterke aanwijzingen dat deze producten mogelijk illegale stoffen bevatten.

Wat is er aan de hand?

De NVWA heeft honingproducten van tien Nederlandse verkopers onderzocht. Deze producten worden aangeprezen om het seksleven te verbeteren. Uit tests blijkt dat zeer waarschijnlijk de stoffen sildenafil, tadalafil en flibanserin bevatten. Deze stoffen worden normaal gesproken gebruikt in medicijnen voor de behandeling van erectiestoornissen. Ze horen niet thuis in levensmiddelen.

Gezondheidsrisico's

De NVWA waarschuwt dat het gebruik van deze honingproducten ernstige bijwerkingen kan hebben. Zo kan de stof sildenafil in combinatie met hartmedicatie de bloeddruk ernstig verlagen, wat levensbedreigende situaties kan veroorzaken.

Onderzoek en maatregelen

De NVWA heeft meldingen van consumenten serieus genomen en honingproducten ingekocht bij Nederlandse verkopers. Het merendeel van deze producten bleek libidoverhogende stoffen te bevatten. Momenteel worden de honingproducten verder onderzocht in het laboratorium van Wageningen Food Safety Research. Op basis van de definitieve onderzoeksresultaten zal de NVWA passende maatregelen nemen tegen de verkopers.

Daarnaast loopt er strafrechtelijk onderzoek naar een grotere handelaar in honingproducten in Den Haag. Hier zijn ruim zeshonderd verpakkingen met honingproducten aangetroffen die vermoedelijk twee verschillende libidoverhogende stoffen bevatten. Alle producten zijn in beslag genomen.

Herhaling van waarschuwing

Dit is niet de eerste keer dat de NVWA waarschuwt voor zulke honingproducten. In april 2022 opende de waakhond al een onderzoek naar vier verschillende verkopers in Nederland. Zij moesten de levensmiddelen uit hun assortiment halen.

 • Reactions

  0
  0
  0
  0
  0
  0

  Your email address will not be published. Required fields are marked *