News Health/Medical Particulair gevaar: Fijne deeltjes kunnen zelfs bij lage blootstelling schadelijk zijn
0
Fijnstof

Published :

Particulair gevaar: Fijne deeltjes kunnen zelfs bij lage blootstelling schadelijk zijn

Door onze redactie - 21 maart 2024

Recent onderzoek in "The Lancet" onthult dat zelfs kortdurende blootstelling aan fijne deeltjes in de lucht ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Tussen 2000 en 2019 zouden jaarlijks een miljoen mensen zijn overleden als gevolg van korte blootstelling aan deze deeltjes.

De stille moordenaars

Of het nu gaat om verkeer, branden of houtkachels, blootstelling aan fijne deeltjes kan ernstige gevolgen hebben voor onze gezondheid, zelfs als het maar enkele uren duurt. Ademen tijdens een piek in de luchtvervuiling verhoogt het risico op ziekenhuisopnames en vroegtijdige sterfgevallen.

Impact op de luchtwegen

Deze microscopische deeltjes dringen diep door in het lichaam, vooral in de luchtwegen. Voor patiënten met astma of chronische bronchitis kan dit leiden tot verergering van hun aandoeningen. De mortaliteit door blootstelling aan fijne deeltjes is bijzonder hoog in Azië, maar ook in Afrika en Europa.

Oplossingen in zicht

Hoewel het alarmerende cijfers zijn, benadrukken onderzoekers dat er oplossingen zijn. Het vermijden van autoritten tijdens pieken in de luchtvervuiling kan een verschil maken. Laten we samenwerken om de stille moordenaars te bestrijden en onze luchtkwaliteit te verbeteren.

 • Reactions

  0
  0
  0
  0
  0
  0

  Your email address will not be published. Required fields are marked *