News Health/Medical Perhimpunan Demam Kuning Berakhir di Ethiopia
0
Habsyah

Published :

Perhimpunan Demam Kuning Berakhir di Ethiopia

Oleh Can Eker

21 Mac 2024

Perhimpunan Tahunan Rakan Kongsi Eliminasi Demam Kuning (EYE) akan mengakhiri perjumpaannya yang ke-7 di Addis Ababa hari ini. Strategi EYE merupakan inisiatif global yang dianjurkan oleh Gavi, UNICEF, dan WHO, bertujuan mengatasi wabak demam kuning, penyakit virus yang lazim di Afrika dan Amerika Selatan yang disebarkan oleh nyamuk.

Peluang untuk Ethiopia

Perjumpaan selama dua hari ini memberikan peluang kepada Ethiopia, yang termasuk dalam negara-negara berisiko tinggi, untuk mengumpul maklumat tentang teknik vaksinasi demam kuning yang betul dari negara-negara yang telah menghadapi wabak demam kuning sebelum ini.

Program Imunisasi Nasional Baru

Dengan kelulusan program imunisasi nasional yang baru, dijangka Addis Ababa akan meningkatkan ketersediaan vaksin dalam jangka masa pendek hingga sederhana, terutamanya kepada mereka yang mempunyai akses terhad dan sumber yang terhad.

Sokongan Kewangan dari Gavi

Addis Ababa akan menerima sokongan kewangan sehingga $25 juta dari Gavi dalam tempoh kira-kira lima tahun, dengan Ethiopia menyumbang sebahagian kecil daripada dana bersih. Kerajaan Ethiopia juga merancang untuk meningkatkan program pendidikan tentang demam kuning untuk menyebarkan kesedaran kepada orang ramai. Inisiatif ini kemungkinan akan berjaya mengurangkan kes positif demam kuning secara ketara di Addis Ababa dalam beberapa tahun akan datang.

 • Reactions

  0
  0
  0
  0
  0
  0

  Your email address will not be published. Required fields are marked *