News Business De Nieuwe Koers van Nieuwsmagazines: Marianne vs. L'Obs
0
Natacha Polony

Published :

De Nieuwe Koers van Nieuwsmagazines: Marianne vs. L'Obs

Op een sterk betwist terrein binnen de wereld van de nieuwsmagazines, zoeken twee titels naar een heropleving. Donderdag lanceren zowel Marianne als L'Obs hun vernieuwde formules, maar ze volgen tegengestelde paden.

Uitdagende Markt

Voor nieuwsmagazines is het geen gemakkelijke tijd, en deze twee titels ontsnappen niet aan de uitdagingen. Vorig jaar werden ze geconfronteerd met stijgende productiekosten, dalende kioskverkopen, een complexe advertentiemarkt en de noodzaak om hun publiek te verjongen en hun digitale achterstand in te halen.

Volgens Jean-Clément Texier, een bankier gespecialiseerd in media, zijn er in Frankrijk simpelweg te veel spelers op een extreem kleine markt die steeds kleiner wordt.

Marianne's Aanpak

Marianne, eigendom van de Tsjechische ondernemer Daniel Kretinsky, heeft haar betaalde oplage in 2023 weten te handhaven (-1,3% op jaarbasis tot gemiddeld 129.000 exemplaren), maar de papieren verkoop daalde met 15% en de papieren abonnementen met 13%. Online abonnementen blijven schaars (12.000 volgens Marianne), waarbij digitale distributie de daling in oplage compenseert.

L'Obs' Benadering

L'Obs, dat in 2023 na drie winstgevende jaren verlies leed, bevindt zich in een vergelijkbare situatie. Ondanks 20.000 digitale abonnees daalde de betaalde oplage in 2023 met 7,4% ten opzichte van 2022, tot een gemiddelde van 190.000 exemplaren. Kioskverkopen zijn met 18% gedaald tot een gemiddelde van 13.500 exemplaren, en de erosie van papieren abonnementen gaat door.

Volgens directeur-generaal Julie Joly is de daling van de oplage van L'Obs - dat wordt gecontroleerd door dezelfde aandeelhouders als Le Monde - vooral te wijten aan een bewuste strategie om het abonneebestand te 'saneren' (beëindiging van Cafeyn, stopzetting van 'filleul'-aanbiedingen, verviervoudiging van de prijs van online abonnementen, enz.).

Conclusie

Terwijl Marianne haar verkoopprijs verlaagt, volgt L'Obs een pad van premiumisering. Beide titels staan voor enorme uitdagingen, maar hun strategieën zijn diametraal tegenovergesteld.

 • Reactions

  0
  0
  0
  0
  0
  0

  Your email address will not be published. Required fields are marked *