News Health/Medical Dansen: Een Veelbelovende Remedie tegen Depressie
0
Fysieke activiteit

Published :

Dansen: Een Veelbelovende Remedie tegen Depressie

Chronique door Pascale Santi

De strijd tegen depressie gaat verder dan enkel bewegen; het gaat om dansen. Een recente meta-analyse wijst uit dat dansen veelbelovender is als behandeling voor depressie dan andere activiteiten die als "efficiënter" worden beschouwd, zoals wandelen, joggen, yoga en spierversterking.

Dans als Therapie

De literatuur heeft al lang aangetoond dat regelmatige lichaamsbeweging positieve effecten heeft op depressie. Deze aanpak wordt door de Haute Autorité de santé erkend als een therapeutische methode, zowel op zichzelf als in combinatie met medicatie of psychotherapie. Een recente meta-analyse van 218 studies, gepubliceerd in het British Medical Journal, bevestigt deze voordelen. De onderzoekers vergeleken de effectiviteit van verschillende vormen van lichaamsbeweging met psychotherapie en antidepressiva bij 14.170 patiënten ouder dan 18 jaar met een ernstige depressieve stoornis.

Dansen als Hoopvolle Behandeling

Volgens deze analyse zijn de meest "efficiënte" sporten wandelen, joggen, yoga en spierversterking, vooral wanneer deze activiteiten intensief worden uitgevoerd. Maar er is meer: dansen lijkt een veelbelovende behandeling tegen depressie te zijn, zelfs meer dan andere activiteiten. Hoewel er nog weinig studies zijn gewijd aan dit onderwerp, toont een andere meta-analyse met 1.392 deelnemers (waaronder 944 vrouwen) aan dat dansen, of het nu gaat om zumba, modern jazz, salsa of folkloristische dans, het psychologisch welzijn en de cognitieve capaciteit verbetert. Bovendien is er het plezier van muziek, dat niet specifiek in deze studie is onderzocht, maar waarvan bekend is dat het krachtig is.

Herstel van Eigenwaarde

Emmanuel Monneron, psychiater en danser, legt uit dat dansen het autonome zenuwstelsel stimuleert. Het sympathische zenuwstelsel, gereguleerd door adrenaline en noradrenaline, reageert op stress, terwijl het parasympathische zenuwstelsel, via acetylcholine, verantwoordelijk is voor rust en herstel. Dansen kan een hulpmiddel zijn om zelfrespect te herstellen en het zenuwstelsel in balans te brengen.

 • Reactions

  0
  0
  0
  0
  0
  0

  Your email address will not be published. Required fields are marked *