News Business Europees Akkoord over Ketenzorgplicht: Nieuwe Normen voor Bedrijven
0
Europees Parlement

Published :

Alsnog Europees akkoord over ketenzorgplicht

Leestijd: 1 minuut

Op vrijdag 15 maart hebben EU-lidstaten eindelijk een akkoord bereikt over de aanpak van misstanden in de toeleverketens van bedrijven. Dit akkoord heeft betrekking op de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), die bedrijven verplicht om hun ketens te onderzoeken en problemen te voorkomen en op te lossen.

Afgezwakte norm voor bedrijven

Hoewel het akkoord een belangrijke mijlpaal is, is de norm voor bedrijven die onder de wet vallen versoepeld. Alleen ondernemingen met een jaaromzet van meer dan 450 miljoen euro en minimaal duizend personeelsleden moeten aan de regels voldoen. Oorspronkelijk zou de CSDDD ook gelden voor bedrijven vanaf 500 werknemers en een omzet van 150 miljoen.

Geleidelijke invoering

De wet gaat gefaseerd in. In 2027 treedt deze in werking voor de grootste bedrijven (minimaal 5000 personeelsleden en 1,5 miljard omzet). Ondernemingen met 3000 personeelsleden en een omzet van 900 miljoen euro volgen in 2028. Voor overige bedrijven (1000 werknemers en 450 miljoen euro omzet) begint de CSDDD in 2029.

Gelijk speelveld en verantwoord ondernemen

evofenedex beschouwt de CSDDD als een belangrijke stap naar een duurzame en eerlijke economie. Een gezamenlijke Europese wet zorgt voor een gelijk speelveld en voorkomt dat iedere lidstaat andere regels hanteert. De CSDDD biedt een solide basis voor verantwoord ondernemen en maximale impact.

evofenedex helpt haar leden om zich voor te bereiden op due diligence wetgeving met onder meer trainingen, webinars en netwerkactiviteiten.

 • Reactions

  0
  0
  0
  0
  0
  0

  Your email address will not be published. Required fields are marked *